Cosmetisch of culinair?

Sommige mensen weten niet dat er een verschil is tussen cosmetische arganolie en culinaire arganolie. Ze hebben dan bijvoorbeeld kennis gemaakt met arganolie met vrienden of familie, en hebben dan bijvoorbeeld de culinaire voor zich. Wanneer zij dan cosmetische arganolie zien denken zij dat dit geen pure olie is omdat dit er anders uitziet en anders ruikt. Vele denken dat ze echte argankenners zijn maar slaan de plank dan volledig mis. Er is namelijk een groot verschil tussen beide oliën. In dit artikel leggen we uit wat het verschil is en hoe je dit kunt herkennen.

Cosmetische arganolie:

Vaak zijn wij mensen tegengekomen die claimen dat cosmetische arganolie nootachtig ruikt en wat donker is. Echter ruikt cosmetische arganolie niet nootachtig, maar kan een aparte lichte eigen geur hebben. Omdat het een natuurproduct is kan het zijn dat de geur naar olijfolie neigt. Het kan ook zomaar zijn dat dezelfde flesje waar u beide geuren heeft geroken, helemaal geen geur bevat. Het belangrijkste is, wanneer u de olie op uw huid of haar aanbrengt de geur binnen een minuut geheel verdwenen is.

Cosmetische arganolie heeft een lichte tot diep gele/gouden kleur. De arganolie wordt koudgeperst tot een maximum van 60 graden. De nootjes worden niet geroosterd. Daardoor is de olie geschikt voor uitwendig gebruik. Lees hier hoe je arganolie op je haar, huid, lippen en handen/voeten kunt gebruiken. Hier lees je waarvoor je arganolie kunt gebruiken.

Culinaire arganolie:

Bij culinaire arganolie worden de zaden eerst licht geroosterd en daarna geperst. De geur is nootachtig en de kleur is bruin. Culinaire arganolie , zoals de naam al zegt, wordt in de keuken gebruikt. De olie is niet om in te bakken en mag niet worden verhit. Voor stoven en salades is de olie zeer geschikt. Door de olie niet te verhitten blijven allen voedingsstoffen behouden.